Ter Borch

Ter Borch is een wijk in EelderwoldeEelderwolde is het meest noordelijke dorp in de gemeente Tynaarlo. Dit dorp ligt tegen de provinciegrens met Groningen aan.

Veel inwoners van de wijk denken ook dat zij in gemeente Groningen wonen, dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want gemeente Groningen geeft soms aan dat Ter Borch de jongste nieuwbouwwijk van de stad is. Groningen had dit ook wel graag gewild, maar het ligt toch in Tynaarlo en in de provincie Drenthe.

Ter Borch is een redelijk nieuwe wijk, in de zomer van 2005 is begonnen met de aanleg van deze wijk.

 

De naam Ter Borch.

De naam Ter Borch is afgeleid van de Ter Borchlaan, deze weg loopt langs de oostkant van de nieuwbouwwijk. Voordat de wijk werd ontwikkeld liep de Ter Borchlaan daar ook reeds.

 

Inwoners.

In 2016 woonden er ongeveer 2000 inwoners in de wijk Ter Borch. Dit aantal zal hoogstwaarschijnlijk verder gaan groeien, want er is nog meer uitbreiding mogelijk in de wijk.

Uiteindelijk is er in de wijk plaats voor in totaal 1250 woningen.

Een gezin heeft in 2016 een samenstelling van gemiddeld 3,3 personen. Als dit gemiddelde gehandhaafd blijft, zullen er in totaal rond de 4000 personen in de wijk komen te wonen.

 

Deelwijken

De wijk Ter Borch bestaat uit 3 deelwijken, iedere deelwijk heeft zijn eigen uitstraling en indeling. De 3 deelwijken zijn.

  • Tuinwijk.

  • Waterwijk.

  • Rietwijk.

Verder is er in de wijk dan nog het groene lint, dit is een strook groen met huizen langs de Ter Borchlaan.

De eerste deelwijk dat ontwikkeld werd was de Tuinwijk. De eerste huizen werden hier opgeleverd in 2007, in 2014 was deze wijk zo goed als gereed.

De tweede deelwijk dat ontwikkeld werd was de Waterwijk. Deze deelwijk bestaat uit in totaal 6 eilanden. Deze wijk staat via een sluis in verbinding met het Paterswoldse meer.

De derde deelwijk is Rietwijk, deze wijk bevat smalle dijkjes met brede sloten. Rietoevers bepalen in deze wijk het beeld.