Burgemeester Gijsbert Gasinjet

Meester Gijsbert Karel Ferdinand Gasinjet werd geboren op 19 juni 1789 in Peize, hij overleed op 4 augustus 1825 in dezelfde woonplaats. Gijsbert werd dus slechts 36 jaar oud.

Het leven.

Gijsbert Gasinjet was een zoon van de Advocaat Pieter Gasinjet en Anna Hillegonda Bavinge. Hij studeerde evenals zijn vader rechten aan de Universiteit van Groningen en promoveerde aldaar in 1812. Na zijn afstuderen werd hij Advocaat in Peize. In hetzelfde jaar werd hij benoemd als Burgemeester van zowel gemeente Peize als gemeente Eelde. Hij volgde daarin Warmolt Tonkens op.

Van zijn vader erfde hij in 1819 Huize Woldrust te Peize, hij beëindigde in dat jaar zijn burgemeesterschap in beide gemeenten en zette zijn praktijk als Advocaat weer voort. Hij werd in het ambt van burgemeester ook weer opgevolgd door Warmolt Tonkens.

In 1819 trouwde hij met Catharina Johanna Wilhelmina van Grockman.

Na zijn overlijden in 1825 hertrouwde zijn weduwe in 1826 met Hendrik Tonkens, die op dat moment burgemeester van gemeente Eelde was.

Huize Woldrust.

Huize Woldrust of ook wel Huize Woudrust genoemd, was een door Pieter Gasinjet tot herenhuis verbouwde boerderij met bijbehorende tuin, appelhoven, laan en pleinen. Na het overlijden van de weduwe van Gijsbert Carel Ferdinand Gasinjet in 1836 kwam haar tweede echtgenoot Hendrik Tonkens samen met zijn stiefzoon Lodewijk Carel Ferdinand Gasinjet in het bezit van dit landgoed in Peize. In 1840 nam Tonkens het aandeel van zijn stiefzoon over en liet in 1846 een nieuw landhuis Woldrust bouwen. Tonkens raakte echter in de financiële problemen, hierdoor werden zijn bezittingen in 1867 in het openbaar verkocht.

 

Voor een overzicht van alle burgemeesters die gemeente Eelde heeft gehad en overige informatie over deze gemeente klikt u op de link hieronder.

gemeente Eelde