Nijsinghuis

Het Nijsinghuis staat aan de hoofdweg in het centrum van Eelde. Het gebouw is afkomstig uit de 17de eeuw. Buiten de naam Nijsinghuis wordt dit gebouw ook wel betiteld als het Schultenhuis of het voormalig gemeentehuis. Het gebouw is een rijksmonument.

Bewoners.

Familie Alting dat bekend staat als de Schultenfamilie woonde tot ongeveer halverwege de 17de eeuw in dit huis.

In 1806 kocht Warmolt Tonkens het huis. In 1811 werd hij burgemeester van gemeente Eelde.

In 1838 vertrok Tonkens naar Assen, daarna verhuurde hij het huis achtereenvolgens aan Willem van Riesen en Engelke Timmerman. Beide heren waren ook burgemeester van gemeente Eelde.

Gemeentehuis.

In 1893 kocht gemeente Eelde het huis van de familie Tonkens. In de periode van 1896 tot 1939 werd dit huis gebruikt als gemeentehuis.

Vanaf dat moment vergaderde de gemeenteraad dus niet meer in Herberg Hilbrants. Het Nijsinghuis deed dienst als gemeentehuis tot 1939, toen werd Gemeentehuis Paterswolde aan de burgemeester J.G. Legroweg geopend.

Museum.

In 1971 werd het Nijsinghuis voor het symbolisch bedrag van 1 gulden overgedaan aan familie van Groeningen, met als voorwaarde dat het pand volledig gerestaureerd zou worden. Het maakt nu onderdeel uit van museum De Buitenplaats.

Een aantal kunstenaars hebben de wanden en plafonds van schilderingen voorzien.