het Paterswoldse meer

Hier staat een foto van het Paterswoldse meer weergegeven.

Het Paterswoldse meer vormt samen met de Hoornse plas en Hoornse meer een groot meer, in totaal is dit meer 270 hectare groot, of anders gezegd, 270 miljoen vierkante meter.

Het meer is gelegen in 3 gemeenten, te weten gemeente Haren, Groningen en Tynaarlo. Ook is het meer gelegen in de 2 provinciën Groningen en Drenthe.

Het grootste gedeelte van het meer ligt in de gemeente Haren, terwijl de naam Paterswoldse meer anders doet vermoeden.

 

Verbindingen.

Aan de oostzijde is het Paterswoldse meer via de schutsluis verbonden met het Hoornse diep. Deze schutsluis heet de Nijveensterkolk.

Het Hoornse diep is vervolgens weer verbonden met het Noord-Willemskanaal. Via dit kanaal  is het Zuidlaarder meer bereikbaar.

Aan de westzijde is het Paterswoldse meer via een sluis verbonden met de wijk Waterwijk. Dit is een deelwijk van de wijk Ter Borch in Eelderwolde. Deze sluis is uitsluitend te gebruiken door de bewoners van de Waterwijk, zij bezitten een pasje waarmee ze de sluis kunnen bedienen.

 

De geschiedenis.

Doordat er in het gebied , dat ook wel Neerwolde genoemd werd, in de 16e en 17e eeuw veen werd afgegraven, ontstond uiteindelijk het Paterswoldse meer.

Een paar eeuwen later werd het Paterswoldse meer ontdekt door de welgestelde recreanten. Hierdoor werden in de 20ste eeuw locaties aangelegd. Onder andere werd toen het paviljoen de Paalkoepel gebouwd, het Familiehotel en het clubhuis van de zeilvereniging.

In 1982 werd er een verbinding aangelegd met het noordelijker gelegen Hoornse meer en de Hoornse plas. De oppervlakte van het meer werd daardoor ongeveer verdubbeld.

Op de grens tussen beide meren vindt u 2 eilandjes. Deze eilandjes heten De fokken en De zweerden.

Het Paterswoldse meer, de Hoornse plas, het Hoornse meer en het omliggende gebied wordt beheerd door het Meerschap Paterswolde.