VN-panel organiseerde rondgang langs horecagelegenheden.

De week van 2 tot en met 8 oktober 2016 was het in Nederland de week van de toegankelijkheid. Naar aanleiding hiervan heeft het VN-Panel op vrijdag 7 oktober een rondgang georganiseerd langs de horeca ondernemingen in EeldeEelderwolde en Paterswolde.

Raadsleden van gemeente Tynaarlo werden uitgenodigd aan deze rondgang deel te nemen.

Namens Gemeentebelangen Tynaarlo nam Jarko Weering hieraan deel.

Het doel van de rondgang was niet het exact controleren van de gelegenheden op toegankelijkheid, maar meer het aandacht vragen voor toegankelijkheid en de ondernemers bekend maken met het VN-Panel.

 

De rondgang.

De aanwezigen werden in 2 groepen verdeeld. De groep waar Jarko Weering niet in zat zijn langs de volgende horecagelegenheden geweest.

 

De andere groep, dus de groep waar Jarko wel aan deelnam, zijn langs de volgende horecagelegenheden geweest.

Na het bezoeken van de gelegenheden kwamen beide groepen weer samen bij theatercafé G. en A. Boelens om samen even na te praten over de bevindingen en ervaringen van de rondgang.

 

Fletcher Familiehotel.

In het Fletcher hotel in Eelderwolde, dat beter bekend staat in onze gemeente als Familiehotel werd de groep erg gastvrij ontvangen. Na een kopje koffie werden we te woord gestaan door een van de medewerkers van het hotel.

Uit het gesprek bleek dat er erg veel aandacht was voor toegankelijkheid. De entree is gelijk-vloers, om naar het restaurant- en bargedeelte te kunnen komen, dien je 3 traptreden te beklimmen, maar voor de gebruikers van rolstoelen is daarvoor een liftje. Ook om op de bovenliggende verdiepingen te komen is een lift met grote voelbare cijfers op de knoppen. Een invalidentoilet is aanwezig.

Kortom, er is veel aandacht voor de toegankelijkheid.

 

Restaurant Van de dame.

Vanaf het hotel is de groep lopend naar het nieuwe restaurant Van de dame dat aan het water van het Paterswoldse meer gesitueerd is.

Ook in dit restaurant zijn we erg gastvrij ontvangen.

Na het bestellen van een drankje zijn we door een van de medewerkers rondgeleid door het restaurant.

Er was een invalidentoilet aanwezig, de entree is gelijk-vloers en er is een lift om naar de bovenliggende verdieping te kunnen komen.

Al met al zag dit er dus ook goed uit.

Op de punten waar het nodig is, is duidelijk aandacht voor toegankelijkheid.

 

Pizzeria De rooie kater.

Na het bezoek aan Van de dame is de groep in de auto gestapt en naar de pizzeria in Eelde gereden.

Bij de entree bleek dat er redelijk zware drangers op de deur zitten, dit bemoeilijkt de entree voor gebruikers van rolstoelen enigszins. De ontvangst was ook hier weer erg gastvrij. Ongeveer de helft van het restaurant is toegankelijk voor mensen in een rolstoel, de andere helft bevindt zich op een verhoging. Het restaurant ademt historie, dat is ook een van de redenen dat er geen invalidentoilet aanwezig is.

Theater café G. en A. Boelens.

Na het bezoek aan de pizzeria is de groep lopend naar het café in het centrum van Eelde gelopen, theatercafé G. en A. Boelens.

Na het nemen van een klein drempeltje ben je binnen. Onder het genot van een drankje stond een van de dames Boelens ons te woord. Ze gaf aan dat er heel regelmatig mensen in een rolstoel het café komen bezoeken. Er is niet een officiële invalidentoilet, maar de damestoilet is ruim genoeg om als zodanig gebruikt te worden. De paden in het café zijn breed genoeg. Mocht er hulp gewenst zijn, dan zijn de dames Boelens te allen tijde bereid dit te verlenen.