De boezemvriend

In gemeente Tynaarlo staat in De groeve, nabij het zuidlaardermeer een poldermolen. Deze poldermolen heet De Boezemvriend.

De Boezemvriend is in 1871 gebouwd.

De molen wordt omschreven als een grondzeiler. Het is een 8 kantige molen.

Persbericht.

Nieuwe watervijzel voor molen De Boezemvriend

Op woensdag 15 maart 2017 krijgt molen De Boezemvriend in De Groeve een nieuwe watervijzel. Wethouder Nina Hofstra neemt om 13.45 uur plaats in een telescoopkraan om de vijzel te plaatsen.

Datum:                 woensdag 15 maart

Tijd:                      13.45 - 14.15 uur

Locatie: Hunzeweg 4, 9473 TE, De groeve

Waarom een nieuwe vijzel?

De huidige (houten) vijzel wordt vervangen omdat er zwam in zit. De gemeente heeft de zwam proberen te bestrijden, maar zonder resultaat. In overleg met de molenexpert van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is besloten om de houten vijzel te vervangen voor een metalen vijzel. Dit omdat de sporen van de zwam zich in de betonnen vijzelgoot hebben genesteld. Deze zouden een nieuwe houten vijzel direct infecteren. De opdracht wordt uitgevoerd door molenbouwer Doornbosch.

Functie van de watervijzel

De Boezemvriend is de enige Poldermolen van Drenthe. De oorspronkelijke functie van de molen was om de achterliggende polder droog te houden. De vijzel wordt aangedreven door de molen en schroeft het water van laag naar hoog. Als er teveel water stond in de polder werd de molen in werking gesteld. Het water werd dan weggepompt naar het havenkanaal en stroomde vervolgens via de Hunze door naar het Zuidlaardermeer. Vandaag de dag wordt dit gedaan door het pompgemaal met elektromotoren dat naast de molen staat. De molen is cultureel erfgoed en heeft een monumentale status.

De molen is eigendom van gemeente Tynaarlo en wordt door vrijwillige molenaars bediend. Hij draait in de regel iedere zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur, maar ook op andere momenten als de vlag uithangt.

 

Overzicht.

Voor een overzicht van alle molens die nog aanwezig zijn in gemeente Tynaarlo klikt u op de link hieronder.

overzicht van de molens in gemeente Tynaarlo