Prins Bernhardhoeve

De Prins Bernhardhoeve was een complex voor beurzen en evenementen in het centrum van Zuidlaren.

In de Prins Bernhardhoeve bevonden zich een aantal verschillende grote hallen, deze hallen droegen de namen van leden van het koninklijk huis.

Oprichting.

De Prins Bernhardhoeve is gebouwd in 1956. Het gebouw werd gebouwd volgens het ontwerp van de architect J. van der Weerd.

In eerste instantie werd de Prins Bernhardhoeve in 1956 opgericht als expositieruimte voor glazen, met een oppervlakte van 2000 m2

Uiteindelijk bedroeg de vloeroppervlak van het complex in totaal 40.000 m2, de Prins Bernhardhoeve kon tot 10.000 bezoekers herbergen.

Beurzen.

In de Prins Bernhardhoeve zijn een groot aantal jaren vele beurzen en evenementen gehouden, veel daarvan waren jaarlijks terugkerend. We hebben het dan bijvoorbeeld over:

  • Klein-dierenshow (Noordshow);

  • Landbouwbeurs;

  • Vakantiebeurs;

  • De wieler 6-daagse van het noorden;

  • Het dance festival;

  • De landbouw werktuigenbeurs;

  • Concours hippique.

Domino day.

In de jaren 1999 en 2000 werd in hier de domino day gehouden. Domino day is een evenement dat opgezet werd voor de poging tot het vestigen van een wereldrecord van het aantal vallende domino steentjes.

Zwarte markt

Vanaf 2010 werd er maandelijks een zwarte markt gehouden in de prins Bernhardhoeve. Deze zwarte markt werd ook wel de zwarte markt van het noorden genoemd. De zwarte markt werd mede opgezet op aanraden van Hennie van der Most.

In 2014 stopt de zwarte markt echter weer.

Sloop.

In juni 2016 is begonnen met het slopen van de Prins Bernhardhoeve. Het pand stond leeg na het vertrek van het doe-museum.

De beveiliging en het overeind houden van de beurshallen kostte uitsluitend nog geld, daarom is er toe overgegaan het pand af te breken.

In april 2016 is het besluit genomen om het pand te gaan slopen, dit besluit is genomen door projectontwikkelaar Leyten. Na ongeveer 60 jaar komt er dus een eind aan de beurshallen in Zuidlaren.

Tot het begin van 2017 is het onduidelijk welke bestemming de locatie van de Prins Bernhardhoeve zal krijgen. Mogelijk komen er supermarkten op het Prins Bernhardhoeve terrein.