Gemeentehuis Paterswolde

In Paterswolde staat het gebouw dat dienst deed als laatste gemeentehuis van gemeente Eelde.

Dit voormalig gemeentehuis staat aan de burgemeester J.G. Legroweg op nummer 200 in Paterswolde.

Hoe kwam het gemeentehuis tot stand?

Het gemeentehuis aan de Legroweg is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen.

Op 20 februari 1931 wordt door de gemeenteraad van Eelde het besluit genomen een stuk grond aan te kopen. Dit stuk grond was gelegen tussen de Brinkhovenlaan en de Duinstraat in Paterswolde. Dit stuk grond was bedoeld om het nieuwe gemeentehuis op te bouwen.

Er ontstond echter een behoorlijke strijd tussen de inwoners van Eelde en Paterswolde, dit naar aanleiding van het besluit tot het aankopen van dit stuk grond voor het nieuwe gemeentehuis. De bewoners van Eelde vonden dat het gemeentehuis hoe dan ook in het dorp Eelde diende te blijven.

De nieuwe gemeenteraad vernietigd het aankoopbesluit in november 1931.

In 1937 vindt er op 3 december opnieuw een fel debat plaats in de raadszaal over met name de locatie van het nieuw te bouwen gemeentehuis.

Er komen een aantal suggesties voor een locatie op tafel, een van deze suggesties is om het gemeentehuis te realiseren op een centraal gelegen locatie in de gemeente.

Uiteindelijk wordt er voor de locatie aan de J.G. Legroweg gekozen. De Legroweg is een betonpad dat in 1938 werd aangelegd.

Dit voorstel werd in de gemeenteraad in meerderheid aangenomen. Van de 11 leden in de Raad stemden 4 tegen en 7 voor het voorstel.

Daar was het nog niet mee afgedaan voor de tegenstanders, deze tegenstanders hebben tot aan de Kroon geprobeerd dit besluit te laten vernietigen. Dit is echter niet gelukt.

Realisatie.

In de maand juli van 1938 werd het nieuwe gemeentehuis aanbesteed.

De hoofdaannemer voor het gemeentehuis wordt J. van Ess en zonen dat gevestigd is in Emmen.

De architectuur wordt gerealiseerd door dhr. J. Boelens gevestigd in Assen met medewerking van gemeentearchitect Hendrik Hofstee.

De architectuur van de tuin wordt verricht door tuinarchitect Vroom, gevestigd in de punt.

Het gemeentehuis wordt geopend door Commissaris van de Koningin van provincie Drenthe Mr. Dr. Baron de Vos van Steenwijk. Dit vindt plaats op 8 juni 1939.

Op dat moment was Jan Legro de burgemeester van gemeente Eelde.

Het gebouw deed tot het eind van 1998 dienst als gemeentehuis, daarna werd gemeente Eelde heringedeeld. gemeente Tynaarlo ontstond toen, deze gemeente is samengesteld uit gemeente Eeldegemeente Zuidlaren en gemeente Vries.

Het gebouw aan de burgemeester J.G. Legroweg is aangewezen als Rijksmonument, dit geld ook voor de tuin.