Informatieavond VRD bij brandweerpost Zuidlaren.

Op dinsdag 1 november 2016 werd er bij de brandweerpost in Zuidlaren een informatieavond gehouden over de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). De Raads- en steunfractieleden waren uitgenodigd voor deze informatieavond. Namens Gemeentebelangen waren Peter van Es en Jarko Weering van de partij.

De informatieavond werd geopend door onze Burgemeester Marcel Thijsen.

De burgemeester is binnen de gemeente de eindverantwoordelijke waar het gaat om de veiligheid en het bestrijden van brand, incidenten en rampen.

Door een van de brandweermannen werd een presentatie gehouden over de huidige stand van zaken en de werkwijze van de Veiligheidsregio.

 

rookmelders

Een van de onderwerpen waar door onze brandweerlieden veel op ingezet wordt, is de dichtheid van het aantal woningen die voorzien zijn van rookmelders, deze dichtheid is al redelijk gegroeid, maar dit kan nog beter. Inwoners informeren over het belang van goede en goed werkende rookmelders is van groot belang, ook is het erg belangrijk dat de batterijen van de melders niet leeg zijn, want dan doen de melders niet waar ze voor bedoeld zijn.

Een rookmelder is erg belangrijk, want het vroegtijdig gewaarschuwd worden van de slapende) bewoner van het huis voor brand of rookvorming kan letsel en uiteindelijk zelfs levens redden.

 

Kleinere bezetting.

Men is bezig om te kijken of het haalbaar is om bij kleine incidenten zoals een dier op hoogte, niet met een voltallige bezetting 6 personen) uit te rukken, maar dit met een kleinere bezetting (4 personen) te doen. Hierdoor kan er vanuit iedere post sneller en met meer garantie uit gerukt worden. Hierdoor hoeft een melding minder vaak doorgegeven te worden aan een andere brandweerpost.

Dit zou een grote wens van de brandweerposten in onze gemeente zijn.

 

Een quiz.

Door middel van een soort quiz werden er aan de aanwezigen een aantal vragen en meningen voorgelegd. De uitkomst van de antwoorden op de vragen werden afgezet tegen en vergeleken met het landelijk beeld. Aan de hand hiervan werd er dan weer allerlei informatie gegeven over het onderwerp waar de vraag over ging.

 

Een oefening.

Na de presentatie gingen alle aanwezigen naar buiten, hier werd een oefening getoond van het bevrijden van iemand uit een autowrak. De aanwezige brandweerlieden gingen precies zo te werk als ze ook zouden doen bij een werkelijk auto ongeval.

Voor de raadsleden bestond ook nog de mogelijkheid om in het wrak te knippen met een hogedruk schaar. In ieder geval heeft raadslid Henny van de Born van deze gelegenheid gebruik gemaakt.

 

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog een tijdje nagepraat met de aanwezige brandweerlieden.

Al met al was het een zeer interessante en informatieve avond