Zuidlaarder markt 2017 werd om 4 minuten over 6 geopend.

Zuidlaren, 17 oktober 2017.

De wekker was om 4.30 uur gezet door Jarko Weering , het is de derde dinsdag van oktober, Zuidlaarder markt dus.

Op naar het hof van Zuidlaren waar een kopje koffie genuttigd werd. Hier verzamelde iedereen zich die de officiële opening wilde bijwonen. Raadsleden en wethouders van gemeente Tynaarlo, maar ook Burgemeesters en Wethouders van buurgemeenten waren op dit vroege uur in Zuidlaren aanwezig.

Het is al een groot aantal jaren geleden, maar vanochtend was onze Commissaris van de Koning, Jozias van Aartsen, samen met zijn vrouw, ook van de partij tijdens de opening van de markt.

Marktmeester Jaap Mellema geeft aan dat hij het zich niet kan herinneren dat de Commissaris van de Koning en daarvoor van de Koningin aanwezig was tijdens de opening van de Zuidlaardermarkt op de vroege ochtend. Dat moet dus wel een hele tijd geleden zijn.

Onder begeleiding van een mooi deuntje muziek liep de stoet naar de klok in Zuidlaren.

Volgens de traditie wordt de markt om exact 6 uur geopend, dit jaar vond dit plaats met een paar minuten vertraging, om 4 minuten over 6 opende Burgemeester Thijsen de 817e Zuidlaarder markt. Hij kreeg de symbolische sleutel en verantwoording weer overhandigd door de Nachtburgemeester.

Rondje.

Na de opening van de waren- en paardenmarkt en het maken van enkele tientallen selfies door de jongelui met onze burgervader heeft het gezelschap een rondje over de warenmarkt gemaakt. Uiteraard werd de nieuwe uitgebreide paardenmarkt aangedaan.

De aanzienlijk verruimde paardenmarkt stond er goed bij, de paarden stonden veel ruimer aangelijnd, er was nu slechts 1 aanlijntouw, hierdoor konden de paarden niet verstrikt raken in het voorheen lager gespannen touw.

Vorig jaar stonden er hoge hekken rondom het paardenmarktterrein, dit had een nogal benauwend effect. Deze hoge hekken zijn dit jaar vervangen door lagere dranghekken, dit lijkt een goede keuze te zijn.

Zoals het nu op het eerste oog lijkt, zijn de veranderingen van het paardenmarktterrein zeer positief.

De nacht.

Jarko Weering heeft een gesprek gevoerd met Burgemeester Marcel Thijsen over de Zuidlaardernacht. Thijssen gaf aan dat er geen enkele aanhouding gepleegd is door de politie gedurende de nachtelijke evenementen. De nacht is in volledige rust en met veel gezelligheid verlopen.

Ontbijt.

Na de rondgang is het gezelschap weer teruggekeerd naar het Hof van Zuidlaren. In het Hof van Zuidlaren stond een heerlijk ontbijt te wachten op de aanwezigen.

Aantallen.

Op het moment van het schrijven van dit artikel is er nog niets bekend over het aantal aangevoerde paarden, pony’s en ezels. In een later artikel brengen wij u op de hoogte hiervan.