Het eerste huis van SEW nagebouwd.

In het nagebouwde interieur van het eerste huis van SEW ligt een kat voor de schouw.

Paterswolde, 20 oktober 2017.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Stichting Eelder Woningbouw (SEW) de eerste huurwoning heeft gebouwd. 100 jaar geleden stonden de huurwoningen van de SEW op percelen van 300 tot 500 m2, hierdoor konden de bewoners in hun eigen onderhoud voorzien.

Ter ere van dit 100 jarig jubileum heeft de historische vereniging Ol Eel deze eerste huurwoning op 75% van de ware grootte qua interieur nagebouwd.

Opening.

Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseerde Ol Eel de opening van deze tentoonstelling. De leden van de Gemeenteraad waren uitgenodigd voor het bijwonen van de officiële opening.

Namens Gemeentebelangen Tynaarlo zijn Jarko Weering en Hilde Kamminga naar deze opening geweest.

Na het introductiewoordje van de voorzitter van Ol Eel, Jan Hendrik Hilbrants, nam de directeur Bestuurder van de Stichting eelder Woningbouw, de heer Feenstra plaats achter de microfoon. feenstra schetste in het kort de situatie van 100 jaar geleden.

Vervolgens kreeg Wethouder Henk Berends het woord, hij sprak enkele lovende woorden over de historische vereniging.

Door middel van een videopresentatie konden we genieten van oude en nieuwe foto’s, de foto's werden aan elkaar gepraat door janny Douwes, zij vertelde ook wat er op de foto’s te zien was. Tot slot kreeg Piet Arends als leidinggevende van de commissie die het interieur heeft gerealiseerd, het woord. Hij complimenteerde de commissie met het verzette werk en het behaalde resultaat, hij zette Westerhof nog even extra in het zonnetje.

Tenslotte werd het huis officieel geopend door wethouder Henk Berends, tezamen met de heer Vos, de huidige bewoner van dit eerste huis. De heer Vos woont overigens al bijna 70 jaar in dit huis.

Tentoonstelling.

Na de officiële opening konden de aanwezigen het interieur betreden en bezichtigen. Jarko en Hilde hebben genoten van de details. Een aantal dingen die erg in het oog sprongen zijn de ouderwetse emaillen waskom, de gestikte deken, aardappels onder het bed en de oude houten strijkplank.

Onder het genot van een glas hebben we de details tot ons genomen.

We spreken de hoop uit dat een groot aantal mensen deze tentoonstelling van de eerste huurwoning de komende tijd zullen gaan bezoeken, het is zeker de moeite waard.