Tarieven inzameling afval gewijzigd.

Vries, 30 oktober 2018.

Tijdens de raadsvergadering stond de vaststelling van de tarieven van het inzamelen van het restafval op de agenda.

In 2019 gaat er het nodige veranderen in het afvalbeleid van de gemeente Tynaarlo.

Om het zo duidelijk mogelijk te maken, zet Gemeentebelangen Tynaarlo het voor u op een rij.

Het vastrecht

In 2019 zal het vastrecht opgehoogd worden van €88,00 naar €110,00.

Doordat er uit het verleden geld over’ is gebleven van het afval krijgt elk huishouden €30,00 korting waardoor er slechts €78,00 betaald gaat worden.

Restafval

Binnen de gemeente Tynaarlo wordt er gebruik gemaakt van een difterie regeling, men betaald per kilo. In 2019 zal de kiloprijs €0,18 zijn. Daarnaast zal er €3,00 in rekening gebracht gaan worden voor iedere keer dat u de container met restafval voor het legen aan de weg zet.

GFT-afval en PMD

Vanaf 2019 wordt het Groente Fruit en Tuin afval (GFT) en plastic melkpakken Drankkartons (PMD) elke 14 dagen gratis opgehaald.

Het PMD wordt nu nog in plastic zakken ingezameld, maar in 2018 zullen de inwoners van de gemeente een container krijgen die per 2019 gebruikt gaat worden.

Via de website www.afvalscheidingswijzer.nl kunt u zien welk soort afval in welke container hoort.

Facturering

Op dit moment krijgt elk huishouden in de gemeente elk kwartaal een afrekening van het afval dat u in dat kwartaal heeft aangeboden. Deze factuur dient u dan te betalen.

Vanaf 2019 gaat de facturering echter achteraf plaatsvinden. In 2020 betaalt u voor de ingezamelde kilo’s restafval dat u in 2019 heeft aangeboden.

Om toch zo goed mogelijk zicht te hebben op het bedrag dat u moet gaan betalen, gaat men gebruik maken van een afval-app. Mocht u geen gebruik kunnen maken van de app zal er ieder kwartaal een papieren versie in uw brievenbus vallen zodat een ieder goed op de hoogte kan blijven van zijn of haar verbruik.

Het factuur van het afval zal jaarlijks samen met de OZB bij u in de bus vallen. Het verschuldigde bedrag mag eventueel in 10 termijnen worden betaald.

Communicatie vanuit de gemeente.

Vanaf november zal de gemeente u als inwoner op de hoogte brengen over wat er gaat veranderen. Deze communicatie zal gaan via de site van de gemeente, de post en sociale media.

Hoe en wanneer u een container gaat krijgen voor de PMD wordt hier ook in gecommuniceerd.

Uiteraard zal Gemeentebelangen Tynaarlo u zoveel mogelijk op de hoogte houden over de aankomende wijzigingen.