Wethouder bevraagd over koerswijziging AH Zuidlaren

Vries, 26 maart 2019

Tijdens de raadsvergadering van 26 maart 2019 werd er op verzoek van de VVD gesproken over de intentieovereenkomst in Zuidlaren en de koerswijziging omtrent de rechtszaak tussen de Albert Heijn in Zuidlaren en de gemeente Tynaarlo.

De intentieovereenkomst is een overeenkomst tussen 3 supermarkten en de gemeente. Tijdens de raadsvergadering van 5 februari 2019 gaf wethouder Kraaijenbrink (leefbaar Tynaarlo) aan dat er geen intentieovereenkomst meer is, echter bleek dit niet het geval.

Tijdens de vergadering was wethouder Kraaijenbrink afwezig en voerde wethouder Vemer (D’66) het woord namens het College van B en W.

Wat blijkt, de intentieovereenkomst is er inderdaad nog en deze is nog geldig, de wethouder gaf aan dat dit niet vaststaat en dat er in Zuidlaren van alles nog mogelijk is. Hierbij doelde de wethouder op het grootschalige participatietraject wat sinds 1 maart van dit jaar loopt in Zuidlaren.

Wat betreft de koerswijziging om nu toch met de Albert Heijn in gesprek te gaan gaf de wethouder het volgende aan: ‘We zijn met de Albert Heijn in gesprek en proberen tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Een oplossing die het beste is voor Ahold, de gemeente en de inwoners van Zuidlaren.’ Op de vraag die, meerdere malen werd gesteld, waarom de gemeente nu pas in gesprek gaat en niet eerder. (In december 2018 heeft het college een motie van de raad naast zich neergelegd om met de Albert Heijn in gesprek te gaan) gaf de wethouder als antwoord dat er veel vertrouwen was in het doen van een andere uitspraak door de rechter.

Gemeentebelangen vind deze koerswijziging onbegrijpelijk, wij hadden liever gezien dat er een duidelijk antwoord op deze vraag was gekomen en wij zijn van mening dat dit de ‘oprechte’ participatie die het college naar eigen zeggen hoog in het vaandel heeft staan toch een deuk oploopt op deze manier.