Fietssnelweg Groningen Assen besproken

Vries 11 juni 2019

Tijdens de raadsvergadering van 11 juni 2019 stond de fietssnelweg op het programma.

Het college vraagt van de raad een bijdrage van €200.000, waarvan €100.000 BDU.

De fietssnelweg is een project van de provincies Groningen en Drenthe. Het doel is een snelle fietsverbinding tussen de stad Groningen en Assen, dit middels een zo kort mogelijk traject. Er zou een deel door de gemeente Tynaarlo aangelegd gaan worden. Het college van Burgemeester en Wethouders van onze gemeente heeft gemeend hier een positieve houding in aan te nemen en hierbij wordt een financiële bijdrage gevraagd.

Gemeentebelangen heeft zich in het verleden al meerder malen kritisch geuit over de komst van deze fietssnelweg. Er is weinig duidelijk over het draagvlak binnen onze gemeente, bij belanghebbenden en omwonenden van de route. Daarnaast vinden wij het jammer dat er mogelijk €100.000 geïnvesteerd gaat worden in een gloednieuw fietspad, terwijl Tynaarlo de trotse eigenaar is van twee slechte fietspaden, namelijk de Hunebedstraat in Tynaarlo en de Hoofdweg in Eelde. Hierbij is de Hoofdweg in Eelde zelfs uitgeroepen tot het slechtste fietspad van Drenthe.

Zoals de wethouder tijdens de begrotingsvergadering van 13 november 2018 heeft aangegeven zou hij komen met een voorstel vóór zowel de fietssnelweg als de Hunebedstraat en de Hoofdweg.

Wij betreuren het dan ook dat de wethouder dit niet heeft meegenomen in het voorliggende voorstel.

Tijdens de raadsvergadering van 25 juni 2019 zal er gestemd worden over het voorstel.