Yde

In gemeente Tynaarlo ligt een plaats dat Yde heet. Yde wordt vaak in een adem genoemd met het dorp De punt, men zegt dan Yde De punt.

Inwoners.

In 2012 woonden er in Yde 1075 inwoners. Ongeveer een derde deel van de inwoners was op dat moment tussen de 45 en 65 jaar oud.

Deze 1075 inwoners woonden in 455 huishoudens. 39% van de huishoudens had 1 of meer kinderen, terwijl ongeveer een kwart van de huishoudens uit slechts 1 persoon bestond.

Naam.

De naam van het dorp Yde werd eigenlijk nagenoeg altijd al zo genoemd, al verschilde de schrijfwijze wel.

Het dorp wordt in oude bronnen als volgt aangeduid: Ide, Yde, Ijde, Idon, Ida, Ijda, Ij.

Op z’n Drents wordt yde Ie genoemd.

Het is niet helemaal duidelijk waar de naam Yde vandaan komt, het zou kunnen dat de naam afgeleid is van het woord iwithja, dit woord betekent een groep taxusbomen.

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de naam Yde afgeleid is van de persoonsnaam Aida, dat afkomstig is uit Scandinavië.

De geschiedenis.

De eerste gevonden vermelding van Yde in een oorkonde stamt uit 1207. In deze oorkonde werd Gelmarus van Yde als getuige genoemd, hij werd als getuige, samen met Rudolf van Peize, Menze van Peize, Hendrik van Norg, Bartold van Eelde en Wesensz van Bunne.

Van origine is Yde een echt boerendorp, eeuwenlang stonden er uitsluitend boerderijen in het dorp, er bevonden zich 3 brinken.

Het meisje van Yde.

Op 12 mei 1897 werd ten zuiden van Yde in het Stijfveen een veenlijk gevonden Dit veenlijk werd bekent onder de naam “Het meisje van Yde”.

Sport.

In Yde vinden we een aantal sportverenigingen, een aantal hiervan zijn:

  • voetbalclub Yde De punt.

  • Sportvereniging Yde De punt.

  • Gymnastiekvereniging Yde De punt.

  • Tafeltennisvereniging The batswingers.

Basisschool.

In Yde staat een openbare basisschool, deze basisschool heet OBS De duinstee. De school staat aan de Betmersweg nummer 2, 9494 RB.

De directeur van OBS De duinstee is Leonie Magnin.

Multi Functionele Accommodatie.

Yde is een van de weinige dorpen in gemeente Tynaarlo waar een Multi Functionele accommodatie (MFA) gevestigd is. Een MFA is een gebouw waar meerdere functionaliteiten tezamen ondergebracht zijn.

De MFA in yde heet het Yders hoes.

In de MFA in Yde zijn de volgende functionaliteiten ondergebracht.

  • OBS de Duinstee;

  • Dorpshuis Yde;

  • Gymzaal.