Eelderwolde

Eelderwolde is het meest noordelijk gelegen dorp van gemeente Tynaarlo. In dit dorp bevindt zich onder andere de wijk Ter Borch.

Tot 1999 maakte Eeldewolde deel uit van de voormalige gemeente Eelde.

Eelderwolde grenst aan de volgende dorpen en steden.

  • Aan de noordzijde aan Groningen.

  • aan de zuidzijde aan Paterswolde.

Aan de oostzijde grenst het Paterswoldse meer aan het dorp.

 

Geschiedenis.

Rond 1850 was Eelderwolde slechts een heel klein gehucht, er stonden slechts rond de 6 huizen en boerderijen. Eelderwolde was toentertijd verbonden met Eelde en Groningen door een enkele weg, dit was de Hooiweg. Dit stuk weg waar Eelderwolde door verbonden werd met Eelde heet nu Madijk.

Ongeveer 20 jaar later werden de Groningerweg en de Veenweg aangelegd, hierdoor kwamen er meer woningen in Eelderwolde. Eelderwolde werd hierdoor een wegdorp of ook wel een lintdorp.

 

Het openbaar vervoer.

In 1896 reed er een paardentram van Groningen naar Eelde, deze paardentramlijn reed door Eelderwolde. In 1921 verdwenen de paardentrams, deze werden vervangen door trams met Ford motoren. Nog weer ongeveer 8 jaar later werden deze gemotoriseerde trams vervangen door autobussen.

De buslijn van Eelde naar Groningen loopt nog steeds door Eelderwolde, momenteel is dit lijn 2 die van het busstation in De punt naar het NS-station Groningen Noord rijdt.