Stichting Zwembaden Tynaarlo stand van zaken.

dit is een foto van de buitenzijde van zwembad Aqualaren.

De leden van de Gemeenteraad en de steunfractieleden waren uitgenodigd voor een informatieavond welke georganiseerd werd door Stichting Zwembaden Tynaarlo. Deze avond werd gehouden op dinsdag 21 juni en vond plaats in zwembad Aqualaren in Zuidlaren.

5 Van de 8 fracties waren hier die avond vertegenwoordigd. Namens Gemeentebelangen is Jarko Weering daar aanwezig geweest.

In een presentatie deed de voorzitter van de stichting verslag van het verloop van de afgelopen 2 jaren, waarin de Stichting actief is.

In het begin verliep het allemaal best wel een beetje moeizaam, het was lastig om de kosten te beheersen, om het onderhoud op peil te krijgen en te houden. Maar gaandeweg gaat dit steeds beter en eigenlijk komen ze nu tot de conclusie dat het allemaal best wel goed loopt. Uiteraard kan het nog beter, maar ze hebben al aardige sprongen gemaakt.

Verbeteringen.

In de afgelopen 2 jaren is het gelukt al aardig wat verbeteringen in de zwembaden te realiseren. De meeste van deze verbeteringen resulteert in besparingen op de kosten. Een paar van deze verbeteringen zijn.

  • In Aqualaren zijn alle TL lampen vervangen door LED verlichting, hierdoor is er meer lichtopbrengst en daarbij is er ook nog een besparing gerealiseerd van de verbruik van stroom. Ook zijn de TL bakken hoger bevestigd, waardoor er meer veiligheid gecreëerd is, want nu komt de bal tijdens waterpolo niet meer tegen de lichtbakken aan.

  • Er zijn een tweetal ketels aangebracht in Aqualaren voor het douchen, daardoor hoeft de grote ketel niet te allen tijde opgewarmd te worden tot 70 graden. 70 graden is nodig om salmonella te voorkomen. Hiermee wordt aanzienlijke stroomreductie gerealiseerd.

  • In de buitenbaden draaien de pompen op die momenten dat er geen zwemmers in het zwembad aanwezig zijn, ongeveer op halve kracht. Hierdoor wordt het water wel rondgepompt en gezuiverd, maar minder snel. Dit resulteert in vermindering van stroomverbruik.

  • Er wordt flexibeler omgegaan met het inzetten van personeel. Op zonnige dagen wordt er meer ingezet bij de buitenbaden, op regenachtige dagen weer meer in het binnenbad. Dit scheelt personeelskosten.

  • Er wordt regelmatig gekeken naar het contract voor gas en stroom, zo hebben ze een voordelig contract afgesloten voor meerdere jaren.

Al met al luidt de conclusie dat de Stichting op de goede weg is en dat zij ook de toekomst rooskleurig inziet.

Zonne-energie.

Tijdens de informatieavond is er nog gesproken over het eventueel aanbrengen van zonnepanelen. De conclusie luidt dat er een goede subsidie verkregen moet worden, willen de zonnepanelen uit kunnen. Dit komt met name doordat de Stichting erg lage kosten maakt voor stroom per kubieke meter, daardoor is de terugverdientijd van de zonnepanelen relatief lang. Mogelijk zelfs langer dan de uiteindelijke levensduur van de panelen.